2014. június 5., csütörtök

Kívülről befelé

Biztosan volt már olyanod, hogy bementél a fodrászhoz és úgy jöttél ki, hogy más lett a világ, máshogy ér a nap, máshogy ér hozzád a szél, az emberek tekintete is valahogy más. És most nem arra gondolok, amikor rossz fodrásznál voltál, hanem amikor jónál, olyannál, aki egy kicsit változtatott, javított a hajon. 



Na erről az érzésről akarok írni most pár sort.
Ott kezdem, hogy szoktam taijizni. Mindenkinek ajánlom, nagyon szuper dolog. Amikor elkezdtem, akkor a tanárom mindig arról mesélt, hogy ezek a mozdulatok befelé hatnak. A lassú, folyamatos mozgás, az egyenletes ritmus, a mozdulatok tökéletes kivitelezése és az erre fordított hatalmas figyelem, a kívülről megteremtett rend képes rendezni a belső dolgokat is. 

Ha van egy belső elakadás, dilemma, azt is szokták javasolni, hogy próbálj meg rendet rakni magad körül, a szobádban, az asztalodon, és engedd, hogy mindez hasson rád. Persze nem varázsütésre történik mindez, időbe telik, de hat.

Erről szól az egyik kedvenc Ted előadásom is: gesztusok, pozíciók hatnak az emberre. Ha például bizonytalan vagy, mert egy fontos megbeszélés előtt az ajtóban toporogsz vagy épp állásinterjúra vársz, ahol fontos, hogy jó benyomást tegyél, közben belülről azt érzed, hogy egyáltalán nem vagy magabiztos, félsz, akkor Amy Cuddy szociálpszichológus egy ügyes technikát ajánl: Menj olyan helyre, ahol nem látnak és állj be olyan pozícióba, ami számodra a magabiztosságot jelenti. Maradj benne két percig, mert legalább ennyi kell ahhoz, hogy elinduljon  a hatás – kívülről befelé. És meg fogsz lepődni magadon. 

Érdemes kipróbálni és tudatosítani, hogy a változásnak sokféle módja és útja van. Érdemes próbálgatni ezeket, hogy kinek mi megy jobban. Hajrá! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése